NOS NieuwsAangepast

Máxima op foto met vrouw Bouterse

Door correspondent Harmen Boerboom

Surinaamse media hebben een foto gepubliceerd waarop koningin Máxima poseert met Ingrid Waldring-Bouterse, de echtgenote van president Desi Bouterse. De foto werd in New York tijdens een receptie gemaakt door de Surinaamse VN-ambassadeur Henry Mac Donald, die hem daarna op zijn Facebook-pagina plaatste.

De foto van de ontmoeting is opmerkelijk. Desi Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel en is bovendien hoofdverdachte in het proces over de Decembermoorden.

Vorige week werd bekend dat Nederland in Suriname weer vertegenwoordigd gaat worden door een ambassadeur. Nederland trok in 2012 toenmalig ambassadeur Jacobi terug, nadat het Surinaamse parlement de omstreden Amnestiewet had aangenomen. Door die wet gaan de verdachten van de Decembermoorden vrijuit.

Ongevraagd

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zich intussen van de foto gedistantieerd. Hoewel beide vrouwen duidelijk poseren voor de fotograaf, zegt de RVD tegenover de website Royalty Online dat de foto ongevraagd is gemaakt. Verder stelt de dienst in de verklaring dat er geen onderhoud heeft plaatsgehad tussen de Surinaamse first lady en de Nederlandse koningin.

"De foto is gemaakt tijdens een receptie van de secretaris-generaal van de VN. Hierbij zijn zoals gebruikelijk officiële en informele foto's gemaakt. De ontmoeting vond ongezocht plaats als onderdeel van een reeks personen die voorgesteld werden", meldt de RVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl