Koning krijgt vernieuwd sportalbum

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend de heruitgave van het 'Sportalbum 1898' in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens het 65-jarig jubileumcongres in Eindhoven van Vereniging Sport en Gemeenten.

Het Sportalbum werd in 1898 aangeboden aan koningin Wilhelmina door Nederlandse sportverenigingen ter gelegenheid van haar inhuldiging. Het vernieuwde album heeft als doel het sporthistorisch besef in ons land een impuls te geven.

Sportalbum 1898

Een comité bestaande uit vertegenwoordigers van sportverenigingen liet in 1898 het Sportalbum maken. In het album staan de namen van de deelnemende clubs en verenigingen, waaronder de ANWB, die in die tijd nog een fietsvereniging was. Meer dan zestien takken van sport komen aan bod, van atletiek tot zwemmen.

Nog altijd bevindt het album zich in de collecties van het Koninklijk Huisarchief en de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Willem-Alexander heeft persoonlijk toestemming gegeven voor de herdruk.

Voormalig politicus en sportbestuurder Jan Rijpstra nam samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren het initiatief voor de hoogwaardige heruitgave. Het album is een moderne replica en is voorzien van een inleidend hoofdstuk over de historische banden tussen de Nederlandse sport en het koningshuis.

Oranjes en sport

Dat het koningshuis en sport nauw met elkaar zijn verbonden, blijkt onder meer uit de aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis bij belangrijke wedstrijden. Zo waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen zomer aanwezig bij de wedstrijd Nederland-Australië op het WK voetbal in Brazilië.

De Oranjes zijn niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer. Prins Willem-Alexander schaatste de Elfstedentocht, prins Claus liep de Vierdaagse, prins Bernhard en prinses Beatrix deden aan paardensport en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hockeyen.

In totaal worden er 500 replica's gemaakt van het 76 pagina's tellende sportalbum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl