NOS NieuwsAangepast

Excuses Cameron aan Elizabeth

De Britse premier Cameron gaat persoonlijk zijn excuses aanbieden aan koningin Elizabeth. Cameron had na het Schotse referendum uit de school geklapt over de reactie van de Britse vorstin.

Cameron had niet door dat hij binnen het bereik van de persmicrofoons over de reactie sprak.

"Weet je wat een opluchting is?", vroeg hij tijdens een bezoek aan de oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg. "Als je de premier van het Verenigd Koninkrijk bent en de koningin kunt bellen om te zeggen: 'het komt goed, alles is ok'. Ze spinde van genoegen."

Privégesprek

"Ik schaam me hier diep voor. Het spijt me enorm", zegt Cameron nu. "Het was een privégesprek, maar een privégesprek dat ik niet had moeten voeren. Het zal niet meer gebeuren."

"Mijn kantoor heeft al gesproken met het paleis en ik zal ook contact opnemen", zei Cameron tegen de pers.

Onpartijdig

De koningin had voorafgaand aan het referendum over Schotse onafhankelijkheid juist een façade van onpartijdigheid opgehouden. Toen ze in een onbewaakt moment opmerkte dat de Schotten "goed moesten nadenken" over de beslissing, haastte een woordvoerder om te verklaren dat dat niet als een stemadvies moest worden gezien.

Ook nadat de Schotten ervoor hadden kozen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven, liet Elizabeth alleen weten dat de twee kampen respect voor elkaar moesten tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl