Queen spinde van genoegen

Koningin Elizabeth "spinde van genoegen" toen premier David Cameron haar de uitslag van het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland meedeelde. Dat zei Cameron tegen de New Yorkse oud-burgemeester Michael Bloomberg, zonder dat hij in de gaten had dat de BBC-microfoons openstonden.

Hij zei dat hij nog nooit iemand zo gelukkig op een gebeurtenis had horen reageren. Het deed hem denken aan het spinnen van een poes. De Britse premier sprak met Bloomberg terwijl zij door diens hoofdkantoor in New York liepen. Bloomberg heeft een bedrijf in financiële dienstverlening.

De Schotten wezen vorige week met 55 tegen 45 procent van de stemmen onafhankelijkheid af.

Respecteren

Buckingham Palace weigerde op de opmerking van Cameron te reageren. Elizabeth gaf vrijdag na de volksraadpleging een verklaring uit waarin zij niets over haar eigen gevoelens losliet. De 88-jarige vorstin zei alleen dat ze ervan overtuigd was dat de Schotten elkaar zouden blijven respecteren.

Een paar dagen voor het referendum was er veel te doen over een reactie van Elizabeth. Bij het verlaten van de kerk had ze gezegd dat ze hoopte dat "mensen goed nadenken over de toekomst". Dat voedde de geruchten dat de koningin bang was dat de Schotten voor onafhankelijkheid zouden kiezen.

Buckingham Palace voelde zich genoodzaakt de uitspraak van Elizabeth toe te lichten en tegen te spreken dat die een politieke lading had. De persdienst onderstreepte dat de koningin boven de politiek staat en dat dat een belangrijk principe van de Britse democratie is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl