NOS NieuwsAangepast

Applaus voor koning op balkon

Met de traditionele balkonscène heeft Willem-Alexander zijn deel van Prinsjesdag afgesloten. Hij verscheen samen met koningin Máxima op het balkon van Paleis Noordeinde. Hij kreeg van het publiek meerdere keren applaus.

Rond het paleis stonden honderden mensen achter dranghekken om de Gouden Koets voorbij te zien komen. Toen de koning binnen was, werden de hekken weggehaald en racete de menigte naar de paleishekken.

Ook prins Constantijn en prinses Laurentien zwaaiden naar het toegestroomde publiek. Verder waren er geen leden van het Koninklijk Huis aanwezig.

Handkus Beatrix

Eerder op de dag was wel prinses Beatrix in beeld gekomen: ze volgde de evenementen vanuit het Kabinet van de Koning. Toen de Gouden Koets voorbijreed, zwaaide ze naar haar zoon en schoondochter. Op de terugtocht na de Troonrede blies ze zelfs een handkus.

Met haar korte optreden voor het geopende raam aan de Korte Vijverberg blaast Beatrix een oude traditie nieuw leven in: haar moeder Juliana zwaaide op die plek ook altijd naar haar opvolgster. Vorig jaar, de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander, kwam Beatrix niet in de openbaarheid.

Prinsjesdag is verder vooral een politieke aangelegenheid: om 15.00 uur arriveert minister Dijsselbloem in de Tweede Kamer met de begrotingsstukken van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl