NOS NieuwsAangepast

"Elizabeth neutraal over Schotland"

Buckingham Palace heeft zich genoodzaakt gezien een uitspraak van koningin Elizabeth over het Schotse referendum over onafhankelijkheid toe te lichten. Gisteren zei Elizabeth bij het verlaten van de kerk dat ze hoopt dat "mensen goed nadenken over de toekomst". Tot nu toe liet de koningin zich niet over het referendum uit.

Haar uitspraak voedt de geruchten dat de koningin bang is dat de Schotten voor onafhankelijkheid kiezen. Buckingham Palace spreekt dat tegen. De persdienst laat weten dat de koningin boven de politiek staat en dat dat een belangrijk principe van de Britse democratie is.

Beckham

Voetballer David Beckham heeft zich aangesloten bij het 'nee'-kamp. De oud-aanvoerder van Engeland schreef een open brief: "Wat ons verenigt is zo veel groter dan wat ons verdeelt. Laten we bij elkaar blijven." Overigens zijn Engeland en Schotland in het voetbal aparte landen.

In Glasgow liepen gisteren duizenden mensen in een mars naar het gebouw van de BBC. Ze vinden dat de omroep niet objectief is en negatief bericht over de 'ja'-campagne. Premier Salmond heeft de BBC meerdere malen beschuldigd van partijdigheid.

Campagne

Met nog vier dagen tot het Schotse referendum gaan de Schotse premier Salmond en de Britse premier Cameron vandaag opnieuw op campagne. Ze proberen twijfelende kiezers over te halen.

Salmond gaat met ondernemers praten om ze ervan te overtuigen dat een 'ja'-stem goed is voor de Schotse economie, iets wat de tegenstanders van onafhankelijkheid bestrijden. Cameron houdt een toespraak waarin hij zal uitleggen waarom de Schotten volgens hem 'nee' zouden moeten stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl