NOS NieuwsAangepast

Koning bij viering 10 jaar PKN

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanmiddag aanwezig geweest bij een viering van het 10-jarig bestaan van de Protestantse Kerk in Nederland, de PKN. De kerk werd in 2004 gevormd uit de Nederlands Hervormde Kerk, de gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

De viering was in de kerk De Fontein in Nijkerk, een gebouw dat nog maar drie jaar oud is. "Zo'n nieuw gebouw straalt toekomst uit", zei scriba Plaisier van de PKN vooraf. "We willen bij de viering van tien jaar Protestantse Kerk niet zozeer terugblikken naar het verleden, maar vooral vooruitkijken."

Tijdens de dienst behandelde Plaisier twee bijbelteksten over het thema verbinden. Ook waren er korte films te zien over de PKN en er was muziek van onder anderen Anita Meijer, musicalster René van Kooten en Ernst Daniël Smid met zijn dochter Coosje.

Kritiek

Koning Willem-Alexander ontmoette bij de viering ook PKN-voorzitter Karin van den Broeke. Zij sprak hem er vorige maand nog publiekelijk op aan dat hij te weinig van zijn geloof laat zien.

"Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen en dat was opvallend", zei de dominee in NRC Handelsblad. Ze wees er onder meer op dat Jezus ontbrak in de kersttoespraak van de koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl