NOS NieuwsAangepast

Koningin Máxima vliegt mee in F-16

Koningin Máxima heeft vandaag in een F-16 gevlogen. Ze vloog mee in de straaljager tijdens een werkbezoek dat ze bracht aan de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. De Vliegbasis en de RVD gaven alleen een foto vrij van Máxima in een hangar, maar hobbyfotograaf Cor Verheijen maakte naar nu blijkt een bijzondere foto.

Doel van het bezoek was het krijgen van inzicht in de activiteiten van de vliegbasis en wat er allemaal komt kijken bij een F-16-vlucht, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Máxima kreeg onder meer een rondleiding bij één van de F-16-squadrons en sprak met vliegers en ander personeel. Ook doorliep ze het proces van een vluchtvoorbereiding, ze vloog dus mee op de trainingsvlucht en ze was na afloop aanwezig bij de debriefing.

Spotter

Bij het bezoek van Máxima aan de vliegbasis was geen pers uitgenodigd, er zijn dus ook geen officiële foto's van de koningin in de F-16 vrijgegeven.

Maar hobbyfotograaf Cor Verheijen stond vandaag langs de start- en landingsbaan, zoals wel vaker. Hij had al snel door dat er iets stond te gebeuren. Eerst landde er een Alouette helikopter, waarmee de koninklijke familie vervoerd kan worden, gevolgd door een helikopter van de politie. "Dat is uitzonderlijk", legt Verheijen uit. Op zijn scanner bleef het ondertussen opvallend stil. "Normaal hoor je de piloten over allerlei dingen praten, maar nu werd er nauwelijks iets gezegd."

Om 13:10 uur steeg een F-16 op, samen met wat andere vliegtuigen. Verheijen maakte foto's, zoals altijd. Pas thuis ontdekte Cor dat in één van de vliegtuigen de koningin zat. En hij had een foto gemaakt. "Er steeg vandaag maar één tweepersoons F-16 op", zegt Verheijen. Dus de persoon die je achterin het vliegtuig ziet zitten moet Máxima zijn.

Dat Cor Verheijen de enige fotograaf was bij Vliegbasis Volkel is overigens bijzonder. Normaal staan er meer liefhebbers. Maar uitgerekend vandaag was er een vliegshow in België waar de meeste van zijn collega's naartoe waren. Zo maakte hij een unieke foto van de koningin in een F-16.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl