NOS NieuwsAangepast

Beatrix opent pad in dorp Claus

Prinses Beatrix heeft de Prinz-Claus-Promenade geopend in het Duitse Hitzacker, de geboorteplaats van prins Claus. Na de onthulling van de plaquette van de nieuwe promenade wijdde de prinses het pad in met een wandeling.

Het wandelpad is aangelegd op een kademuur. Een afwateringssluis, een pompinstallatie en een kademuur moeten het stadje beschermen tegen overstromingen van de rivier de Jeetzel, die uitmondt in de Elbe. Tijdens de wandeling kreeg prinses Beatrix uitleg over dat hoogwaterbeveiligingsbouwwerk.

Betekenisvol

Prinses Beatrix ging twee keer eerder naar Hitzacker voor een officieel bezoek. In 1965 bezocht ze de stad samen met prins Claus ter gelegenheid van hun verloving en in 2005 onthulde ze een borstbeeld van de prins, die in 2002 was overleden.

Ook koning Willem-Alexander bezocht Claus' geboorteplaats al meerdere malen, onder meer in 2008 voor een seminar over water. Hij vertelde toen, een dag na de zesde sterfdag van zijn vader, dat Claus veel goede herinneringen koesterde aan de stad. "Toen ik hier vanochtend aankwam en de rivier voorbij zag stromen, schoten zijn verhalen over de Elbe mij weer door het hoofd. Het is voor mij dan ook heel bijzonder om hier weer terug te zijn in de omgeving die zoveel voor hem betekende."

Jongere jaren

Prins Claus werd op 6 september 1926 geboren als Claus von Amsberg en groeide op bij zijn moeders familie op het landgoed Dötzingen in Hitzacker. Hij bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Hitzacker. Na de oorlog keerde hij tijdelijk terug naar zijn geboorteplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl