NOS NieuwsAangepast

Prins Claus Prijs voor plantenexpert

De belangrijkste Prins Claus Prijs gaat dit jaar naar de Colombiaanse kunstenaar en plantenexpert Abel Rodríguez. De indiaanse schilder krijgt de prijs op 10 december uit handen van prins Constantijn.

Rodríguez (1941) werd geboren in het Amazoneregenwoud. Als lid van de Nonuya-stam leerde hij veel over de planten in het gebied. Die kennis gebruikte hij later bij zijn tekeningen en schilderijen.

Holistisch

"Zijn kunst is doordrongen van de eeuwenoude holistische kennis van de Nonuya's en weerspiegelt de diversiteit en rijkdom van de plantenwereld in het Amazonegebied", schrijft de jury.

Het werk van Rodríguez is van grote waarde voor de kunst en de wetenschap, oordeelt de jury. "Zo maakt zijn werk ook de cruciale rol van inheemse kennis voor het algemeen belang tastbaar."

Overige winnaars

De Prins Claus Prijs is in het leven geroepen om vrijheid van culturele expressie te stimuleren. De prijs wordt dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt.

Naast de hoofdprijs worden nog tien andere prijzen uitgereikt van 25.000 euro. Zo zijn er prijzen voor een modern kunstenaar uit Noord-Vietnam, een vrouwenarchief in India en een kunstinitiatief uit Nigeria.

De andere prijzen worden uitgereikt door de ambassadeurs in de landen van de laureaten. Zij zijn wel uitgenodigd voor de ceremonie in het Paleis op de Dam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl