NOS NieuwsAangepast

Wachter neemt loopje met protocol

Het is een van de bekendste toeristische attracties van Londen, de Koninklijke Wacht voor Buckingham Palace. Volgens de regels mogen de wachters zich niet bewegen. Alleen tijdens de dagelijkse wisseling van de wacht mogen ze van hun plek komen.

Maar terwijl koningin Elizabeth op vakantie was in Schotland, besloot een van de wachters een creatieve draai te geven aan zijn werk. Een toeschouwer filmde zijn capriolen en zette ze op YouTube. Nu hangt de wachter een straf boven het hoofd.

Op de video is te zien hoe de wachter een loopje neemt met het protocol. De man, gehuld in het bekende rood-zwarte tenue met een hoog zwart hoofddeksel, loopt heen en weer voor zijn wachtershuisje. Vervolgens begint hij langzaam te lopen, blijft staan en loopt weer in een hoger tempo verder. Tussen het marcheren door raapt hij wat van de grond en maakt hij een aantal pirouettes.

Onderzoek

Het onverwachte optreden leidde tot hilariteit bij de toeschouwers. Een van hen zei: "Hij rommelt maar wat. Hij draait rondjes, een beetje raar", zo is te horen in de video. Paul Richards zette de dansende man op internet met de tekst: "een koninklijke wacht misdraagt zich als de koningin op vakantie is. Zijn baas zal hem nog wel willen spreken."

En inderdaad. Het ministerie van Defensie heeft laten weten een onderzoek naar de man te starten. "Iedereen die niet aan de hoge eisen van het Britse leger voldoet, kan gepaste maatregelen verwachten", zei een woordvoerder tegen de krant The Daily Mail.

De Koninklijke Wacht is niet alleen een toeristische attractie, de leden van de wacht moeten Elizabeth ook beschermen. De wachters bij Buckingham Palace mogen zich tijdens de twee uur durende dienst niet bewegen, niet eten, roken, zitten, leunen of slapen. En die regels gelden al eeuwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl