Koning naar Japan en Zuid-Korea

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind oktober naar Azië voor staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea.

Het koninklijk paar is van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober in Japan. Zij zijn uitgenodigd door de Japanse regering. Normaal gesproken is het het staatshoofd dat een uitnodiging voor een staatsbezoek verstuurt.

Tweede staatsbezoek

Het wordt het tweede staatsbezoek van Nederland aan Japan. De eerste keer was in 1991. Toen was Willem-Alexander er ook al bij. Hij begeleidde zijn moeder, toenmalig koningin Beatrix, omdat prins Claus ziek was.

Het bezoek in 1991 lag erg gevoelig. Veel Nederlanders vonden het ongepast dat de koningin op bezoek ging in Japan, gezien de Japanse invasie van Nederlands-Indië in 1942 en de daarop volgende bezetting.

Zuid-Korea

Op maandag 3 en dinsdag 4 november zijn Willem-Alexander en Máxima in Zuid-Korea. Zij zijn uitgenodigd door president Park Geun-hye.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse vorst een staatsbezoek brengt aan Zuid-Korea. Willem-Alexander is al wel in het land geweest. In 2012 bezocht hij de Wereldtentoonstelling in Yeosu.

Economische missie

Het programma van beide staatsbezoeken is nog niet bekendgemaakt. Het paar wordt tijdens de bezoeken begeleid door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Minister Kamp van Economische Zaken gaat ook mee. Hij leidt een economische missie, die tegelijkertijd met de staatsbezoeken wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl