NOS NieuwsAangepast

Koningin Silvia mijdt Chuck Berry

De Zweedse koningin Silvia is gisteravond onverwachts weggebleven bij de uitreiking van de Polar Muziek Prijs in Stockholm. Ook kroonprinses Madeleine zegde te elfder ure af.

Silvia weigerde te komen omdat een van de gelauwerden Chuck Berry was. De 87-jarige rock-'n-rollartiest is in het verleden veroordeeld voor kinderhandel. Silvia heeft juist een stichting die wereldwijd strijdt tegen kindermisbruik, Childhood.

"Ik hoorde het helaas pas heel laat", legde Silvia vandaag uit aan de Zweedse krant Expressen. "Ik vond dat ik er niet bij kon zijn, omdat dat de geloofwaardigheid van mij, Childhood en prinses Madeleine geen goed zou doen."

Gezamenlijk besluit

Koning Carl Gustaf kwam wel naar de ceremonie, waar hij de Amerikaanse operaregisseur Peter Sellars de prijs overhandigde. Berry was niet naar Zweden gekomen vanwege een zwakke gezondheid. Hij liet wel een dankwoord voorlezen. Silvia schoof later wel aan bij een diner.

Volgens Silvia is het besluit genomen in overleg met het koninklijke gezin. "Het was een moeilijke beslissing, want ik wilde de pret niet bederven voor de winnaars. Maar ik kon het gewoon niet. Ik hoop dat iedereen dat respecteert en begrijpt."

'Muzikaal genie'

Chuck Berry, bekend van nummers als Johnny B. Goode en Maybellene, werd in 1961 veroordeeld tot 20 maanden cel omdat hij een 14-jarige meisje in zijn nachtclub had laten werken. Nadat hij haar had ontslagen, vertelde ze de politie dat hij haar als prostituee in dienst had genomen.

Opmerkelijk genoeg roemde koningin Silvia in haar opmerkingen Berry om zijn muzikale talent. "Hij is een muzikaal genie. Je kunt hem vergelijken met The Beatles. Jammer dat het zo loopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl