NOS NieuwsAangepast

Kritiek Protestantse Kerk op koning

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat koning Willem-Alexander zich te weinig publiekelijk uitlaat over zijn geloof en achtergrond. PKN-voorzitter Karin van den Broeke constateert in NRC Handelsblad dat God tot nu toe in zijn toespraken "niet sterk" naar voren is gekomen.

Ze vindt dat opvallend, maar blijft hoop houden. De koning is belijdend lid van de protestantse kerk. In streng reformatorische kringen zijn al een tijd kritische geluiden te horen over de zwijgzaamheid van koning Willem-Alexander op dit punt.

Zondagen

Na de kersttoespraak van vorig jaar schreef bijvoorbeeld het Reformatorisch Dagblad dat "de koning niet had gewezen op de Christus als de geboren Zaligmaker." De naam van Jezus bleef ongenoemd, vond die krant. Ook was er kritiek op de zondagse activiteiten van het koninklijk paar, bijvoorbeeld op sportgebied.

Van den Broeke vindt dat de koning in Eindhoven tijdens de rouwplechtigheid voor de slachtoffers van de neergehaalde Maleisische Boeing 777 had kunnen zorgen voor een religieus element. "Dat had juist iets aan de rouwplechtigheid kunnen toevoegen, bijvoorbeeld omdat het de aandacht vestigt op onze feilbaarheid, en het besef dat je als mens je leven uiteindelijk niet in eigen hand hebt."

Beatrix

Koningin Beatrix gaf vanaf haar aantreden als vorstin in 1980 duidelijk aan dat ze leefde vanuit een goddelijke roeping. Ze sprak van "een vast geloof dat God mijn leven leidt." Dat het geloof van haar zoon minder uitgesproken lijkt, vindt de PKN-voorzitter niet erg.

"Wat ik mooi en belangrijk vind aan het godsbeeld van Willem-Alexander is dat hij ooit zei dat hij tegenover God verantwoording wil, ja, zelfs moet afleggen. Ik interpreteer dat als volgt: je bent koning van een land. Je zult luisteren naar het hele volk van dat land, in al zijn pluriformiteit, met al zijn meningen."

Sterke band

De band tussen het koningshuis en het protestantisme is van oudsher sterk. Alle Nederlandse vorsten waren protestants, met uitzondering van enkele katholieke echtgenoten onder wie koningin Máxima.

Van den Broeke vindt volgens NRC dat de koning ook kritischer zou kunnen zijn over de manier waarop het kabinet het begrip participatiesamenleving invult.

De hervormde, gereformeerde en lutherse kerken zijn in de Protestantse Kerk in Nederland opgegaan. Dat gebeurde in mei tien jaar geleden. en dat wordt op 14 september gevierd in de protestantse kerk De Fontein in Nijkerk. Daarbij zullen ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn.

De aangesloten kerken hebben ongeveer twee miljoen leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl