NOS NieuwsAangepast

Koning Richard III hield van feesten

De Britse koning Richard III hield wel van een luxe maaltijd. Uit onderzoek op zijn botten blijkt dat het eten dat hij at aanzienlijk luxer werd nadat hij koning was geworden.

"Het eten dat je eet en het water dat je drink laat een bepaalde chemische signatuur achter in je lichaam", legt het hoofd van het onderzoek uit. "Zo kunnen we zien dat hij tegen het einde van zijn leven meer vlees en vis ging eten."

Door te kijken naar isotopen in een rib, dijbeen en tanden ontdekten de onderzoekers dat Richard zich luxe vlees als zwaan, reiger en snoek kon veroorloven. Ook dronk hij waarschijnlijk een fles wijn per dag.

Herbegraven

Richard III kwam in 1485 om het leven tijdens de Slag bij Bosworth Field, waar hij zijn troon probeerde te verdedigen tegen de latere koning Hendrik VII. De machtsstrijd inspireerde William Shakespeares toneelstuk Richard III, waarin Richard als bloeddorstige machtswellusteling werd afgeschilderd.

De gevallen koning werd begraven in een klooster in Leicester, maar het graf ging verloren toen dat gebouw werd afgebroken. Het werd pas in 2012 weer teruggevonden.

De resten van Richard zullen volgend jaar maart worden herbegraven in de kathedraal van Leicester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl