NOS NieuwsAangepast

Koning Zweden ziet megabranden

De Zweedse koning Carl Gustaf heeft een bezoek gebracht aan het gebied dat al een week wordt geteisterd door bosbranden. De branden in de regio Västmanland, in het midden van het land, behoren tot de ergste die het land ooit hebben geteisterd.

Een gebied van 15 bij 10 kilometer staat in brand. Eén persoon is om het leven gekomen en zo'n duizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor het vuur.

"Het is vreselijk", zei de koning bij zijn bezoek aan de plaats Ramnäs, waar het hoofdkwartier van de brandweer is gevestigd. "Toen ik hoorde hoe groot het was, wilde ik zelf een kijkje komen nemen. Dit is een enorme catastrofe."

Hulp uit Frankrijk, Italië

De Zweedse brandweer krijgt bij het blussen hulp van Franse en Italiaanse vliegtuigen, die veel meer water op het vuur kunnen storten dan de Zweedse blushelikopters. De vliegtuigen moesten gisteren echter lange tijd aan de grond blijven, omdat het zicht slecht was door de rook.

De brandweer heeft goede hoop dat het vuur nu langzaam onder controle komt. Door een beetje regen en afnemende wind verloopt de bestrijding van het vuur voorspoedig. Veel geëvacueerden mogen daarom weer naar huis, op voorwaarde dat ze alert blijven voor nieuwe ontruimingen.

Lange nasleep

Carl Gustaf benadrukt dat als het vuur uit is, nog niet al het leed geleden is. "Dit is niet morgen of overmorgen voorbij, dit gaat nog weken duren. Uit veiligheidsoverwegingen zullen we het bos deze winter moeten afsluiten, omdat je nooit weet wanneer een boom alsnog om kan vallen."

De koning, zelf bosbouwer, zei dat hij weet wat dat betekent voor de eigenaren van het bos. "Bosbouwers zeggen altijd dat ze werken voor de volgende generatie. Dat betekent dus dat wie nu geraakt is, generaties lang geraakt zal zijn."

Toch houdt de koning hoop voor de toekomst. "Deze generatie zal het moeilijk hebben, maar de natuur komt altijd weer terug. Meer kun je er niet van zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl