NOS NieuwsAangepast

Filip herdenkt eerste WOI-dode

De Belgische koning Filip heeft de eerste Belgische gesneuvelde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De 21-jarige ruiter Antoine Fonck sneuvelde toen de Duitsers op 4 augustus 1914 België binnentrokken.

Gekleed in uniform legde Filip een krans op de plek waar Fonck werd doodgeschoten. Meer dan duizend mensen woonde de ceremonie in de provincie Luik bij, onder wie familieleden van Fonck.

In de middag bracht Filip een bezoek aan het Fort Loncin bij Luik. Dat gebouw werd op 15 augustus 1914 totaal vernietigd door een voltreffer op het munitiedepot.

Honderden Belgische militairen kwamen daarbij om het leven. Hun lichamen konden nooit worden geborgen vanwege de munitie tussen het puin, dat niet ontploft was. Filip kende het terrein vandaag de titel Nationaal Necropolis toe.

Meer herdenkingen

Morgen ontvangt Filip veel Europese staatshoofden voor een herdenking in Luik. België heeft 83 wereldleiders uitgenodigd en onder meer de Franse president Hollande, de Spaanse koning Felipe, de Duitse bondspresident Gauck en de Britse prins William zijn aanwezig.

Vandaag herdachten de Franse president en zijn Duitse ambtgenoot Gauck al dat hun landen 100 jaar geleden elkaar de oorlog verklaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl