NOS NieuwsAangepast

Speelgoed George nu al in museum

De Britse prins George mag dan pas net zijn eerste verjaardag hebben gevierd, zijn speelgoed is vanaf vandaag al te zien in een tentoonstelling. Een hobbelpaard en een driewieler van de Britse troonopvolger zijn opgenomen in de tentoonstelling Royal Childhood, die vandaag opent in Buckingham Palace.

Het paleis opent elke zomer zijn deuren voor het publiek met een bijzondere tentoonstelling. Dit keer wordt getoond hoe er al 250 jaar lang kinderen opgroeien in het Londense paleis. Er worden zo'n 150 objecten getoond, zoals speelgoed, kinderkleding en lesmateriaal, maar ook persoonlijke foto's en filmopnames van de Britse royals.

"Dit is de perfecte plek voor deze tentoonstelling, omdat er al sinds 1762 gezinnen in Buckingham Palace wonen", zegt curator Anna Reynolds. "Het begon allemaal met George III en hij had maar liefst 15 kinderen."

Cadeau van Obama

Het hobbelpaard van George was een geboortecadeautje van de Amerikaanse president Obama. Het is gemaakt met hout van een boom uit de tuin van het Witte Huis en voorzien van het Amerikaanse presidentiële zegel. Ook is er een bijpassende polohamer meegeleverd.

De driewieler kreeg George cadeau van de burgemeester van Londen, Boris Johnson. Het is een babyversie van een 'boris bike', uit het wittefietsenplan van Johnson.

"We zijn in de koninklijke archieven gedoken, maar hebben ook aan leden van het koningshuis gevraagd of ze iets wilden bijdragen. Zij hebben ons heel veel materiaal geleend", aldus Reynolds.

James Bond-auto

Het oudste object in de tentoonstelling is een koperen schrijfoefening die de latere koning George IV op 5-jarige leeftijd maakte in 1767. Verder is bijvoorbeeld een rieten kinderwagen van Elizabeth te zien en een knutselwerkje van de 11-jarige prins Harry.

Topstukken zijn twee bijzondere cadeaus voor de twee zoons van koningin Elizabeth. Prins Charles kreeg als kind een volledig werkende miniatuurcaravan van de Britse Caravan Club, met eigen gas, water en elektriciteit. Zijn broer Andrew was de trotse eigenaar van een James Bond-auto op schaal, compleet met draaiende nummerplaten, verborgen machinegeweren en rookgordijn.

De tentoonstelling is tot 28 september te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl