NOS NieuwsAangepast

"Koning groeit in rol bij vliegramp"

Het optreden van de koning rond de MH17-ramp is in het begin wat terughoudend en zelfs nogal formeel. Maar sinds hij maandag het Nederlandse volk toesprak na de bijeenkomst voor nabestaanden toesprak, gaat hij nadrukkelijker voor in de rouw die Nederland voelt.

Dat concludeert Piet van Asseldonk, die voor de NOS het koningshuis volgt, in zijn weblog Koning van een natie in rouw.

Koning Willem-Alexander is op de dag van de ramp in het Limburgse Born bij de opening van de autofabriek VDL Nedcar. Hij komt prompt met een schriftelijke verklaring waarin hij diep getroffen verklaart het vreselijke nieuws op de voet te volgen.

Kort daarop laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat de geplande fotosessie met de koning en zijn gezin op vrijdag niet doorgaat.

Wel op vakantie

Willem-Alexander vertrekt vervolgens wel met zijn gezin op een geplande vakantie in Griekenland, maar breekt die onmiddellijk weer af als zondagavond het besluit valt dat er maandag in Nieuwegein een informatiebijeenkomst voor nabestaanden wordt gehouden.

Willem-Alexander en Máxima geven niet alleen acte de présence, maar de koning geeft zelfs ook een korte toespraak. Vooral die boodschap, hoe kort ook, wordt goed ontvangen.

Kerken ongenoemd

De koning zegt dat "het verdriet, de onmacht en de wanhoop van al die mensen wier leven in scherven ligt hem en zijn vrouw door de ziel snijden" en roept op tot innerlijke kracht, compassie en onderlinge verbondenheid .

Opvallend punt, zo zegt Van Asseldonk, is dat de koning in het rijtje van groepen mensen die steun kunnen bieden wel families, scholen, sportverenigingen maar niet de kerken noemt. Premier Rutte doet dat steeds wel. Het geeft nog eens aan dat Nederland een strikt seculiere koning heeft.

Verbinding

Willem-Alexander, die kort daarop zijn vakantie nogmaals onderbreekt om bij de aankomst van de eerste lichamen in Eindhoven aanwezig te zijn, lijkt met dit groeiende optreden gestand te doen aan zijn eigen woorden bij zijn aantreden.

Toen zei hij: "Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons Nederlanders verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl