NOS NieuwsAangepast

Rel om boothuis koningin Elizabeth

In Richmond, een voorstad van Londen, is ophef ontstaan over de aanleg van een boothuis voor de sloep van koningin Elizabeth. Omwonenden hebben bezwaar tegen de plek waar het gebouw komt en de kosten ervan.

De gemeenteraad van Richmond heeft voorgesteld een nieuw onderkomen en steiger te bouwen voor de Gloriana, de boot die Elizabeth gebruikte voor een vlootschouw op de Theems ter ere van haar diamanten jubileum als koningin in 2012. De boot is gemaakt door een bouwer in Richmond.

Overlast gevreesd

Tegenstanders spreken er schande van dat de gemeenteraad in deze tijden van bezuiniging al 1 miljoen pond heeft uitgetrokken voor het project. De rest van de kosten, in totaal 3 miljoen pond, wordt door donateurs ingebracht.

Ook heeft men er bezwaar tegen dat het boothuis in een populair park langs de Theems zal komen. Bomen en een speeltuin zullen waarschijnlijk moeten wijken voor het gebouw van 300 vierkante meter. Daarnaast is men bang dat het gebouw een toeristische attractie wordt en tot overlast zal leiden voor bezoekers.

De critici stellen dat de voorstanders het plan stiekem en overhaast door de gemeenteraad hebben gedrukt. Ze vragen zich af waarom er niet meer inspraak is geweest voor omwonenden.

Verbaasd

De initiatiefnemer zegt dat de plannen nog in een vroeg stadium zijn en er nog zat tijd is om naar alle bezwaren te luisteren. Het gemeenteraadslid is verbaasd over de felle tegenstand en vindt dat de stad vereerd moet zijn met de komst van de Gloriana.

"We hebben het hier toch niet over kernafval of zo? Het is een bijzonder vaartuig dat toch ooit ergens een thuis dient te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl