NOS NieuwsAangepast

Boekhouder van Urdangarín bekent

De boekhouder van de zwager van de Spaanse koning Felipe heeft een bekentenis afgelegd in een corruptiezaak. De accountant heeft uitgebreid beschreven hoe Iñaki Urdangarín miljoenen aan publieke middelen zou hebben verduisterd via zijn liefdadigheidsstichting Noós. Dat meldt een Spaanse rechtbank.

Urdangarín is getrouwd met prinses Cristina, de jongste zus van de koning. Volgens de krant El Mundo onthult de accountant dat Nóos nooit als liefdadigheidsinstelling heeft gefunctioneerd. Urdangarín en Cristina gebruikten Nóos om fondsen naar buitenlandse rekeningen door te sluizen, met als doel belastingontduiking.

11 jaar cel

De prinses is ook verdachte in de zaak. Volgens de onderzoeksrechter wist de prinses van de corruptie van haar echtgenoot en gebruikte ze ook geld uit zijn bedrijf voor privé-aankopen.

Ze zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude en het witwassen van geld. De prinses kan hiervoor 11 jaar cel krijgen. Urdangarín en Cristina ontkennen dat zij zich aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt.

Goede band

Felipe en Cristina hadden altijd een goede band, maar haar broer neemt al lange tijd duidelijk afstand van zijn zus. Hij hoopt het imago van het koningshuis in Spanje op te poetsen. De prinses is al enkele jaren niet meer bij officiële gelegenheden van het Koninklijk Huis. Ze was ook niet bij de abdicatie van haar vader en de inhuldiging van haar broer tot nieuwe koning van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl