NOS NieuwsAangepast

Koning praat met Poolse veteranen

Door Astrid Kersseboom in Polen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de eerste dag van het staatsbezoek aan Polen een ontmoeting gehad met oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog.

De mannen, bijna allemaal boven de 90, vochten in de Eerste Poolse Pantserdivisie onder generaal Maczek. In Breda en omstreken is dat een bekende naam, omdat de stad in 1944 door deze Polen werd bevrijd.

Ook elders in Zuid-Nederland waren ze betrokken bij de bevrijding. Het handjevol mannen dat nu nog leeft, wilde Willem-Alexander maar al te graag over deze tijd vertellen. Broos en tegelijk krachtig deden ze hun verhaal.

Vijand

De conversatie ging soms in het Engels, soms met hulp van een tolk in het Pools en een oud-strijder sprak Duits. De koning zei: "We spreken nu met elkaar in de taal van de vijand van toen en kunnen zo goed communiceren."

Het is een voorbeeld van de manier waarop Willem-Alexander graag staatsbezoeken aflegt. Namelijk met aandacht voor de zaken die de landen binden, zoals in dit geval een deel van hun geschiedenis.

De andere pijler is de handel. Morgen zijn er vooral ontmoetingen van Nederlandse en Poolse bedrijven.

Oekraïne

Het bezoek heeft ook een politieke kant, gezien het belang van het land bij sterke partners in het Westen. Polen is nog maar 25 jaar echt vrij en onafhankelijk en zoekt zijn plaats in de Europese Unie en de NAVO.

De sterke taal die Rusland uitslaat naar Oekraïne, valt hier niet goed. Dat Willem-Alexander zijn eerste staatsbezoek hier aflegt, wordt in dit licht gezien als een statement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl