NOS NieuwsAangepast

Koningspaar begint in Warschau

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Warschau aangekomen voor hun eerste officiële staatsbezoek. Dat Polen deze eer te beurt valt, kwam in eerste instantie als een verrassing.

"De koning had aangegeven dat hij naar verre landen zou gaan, waar voor Nederland nog veel economische winst te behalen zou zijn", zegt NOS-Koningshuisverslaggever Kysia Hekster. "Maar dat geldt ongetwijfeld ook voor Polen, waar het economisch erg goed gaat."

Het Polen dat de koning bezoekt, is sterk veranderd sinds het staatsbezoek van zijn moeder Beatrix in 1997. "Destijds was Polen nog volop bezig met de overgang vanuit het communisme. Nu is Polen een zelfbewust en politiek stabiel land waar buitenlandse handelsmissies de deur plat lopen", aldus Hekster.

Snelle groei

Het staatsbezoek valt in een belangrijk jaar voor de Polen. Nog maar 25 jaar geleden waren hier voor het eerst vrije verkiezingen, na het uiteenvallen van het communistische Oostblok. Inmiddels is Polen vijftien jaar lid van de NAVO en tien jaar lid van de EU.

Het land profiteerde van de financiële steun uit Brussel en kende de afgelopen jaren, ondanks de crisis in Europa, een snelle economische groei. Polen is nu de achtste handelspartner van Nederland.

Erkenning

Het Nederlandse koninklijke bezoek wordt in Polen gezien als een erkenning voor de prestaties van het land. Er is hoop dat de Nederlanders met een positievere blik naar het Oost-Europese land gaan kijken.

"De Poolse ambassadeur ziet het bezoek als een boodschap dat de Nederlandse regering andere opvattingen heeft over Polen dan sommige politici in Den Haag. Daarmee verwijst hij naar het omstreden meldpunt van de PVV dat in de volksmond het Polenmeldpunt is gaan heten", zegt Hekster.

Oorlog en handel

Waar koningin Beatrix nog drie dagen uittrok voor een staatsbezoek, kiest het koningspaar voor een vol programma in twee dagen. Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag in de hoofdstad Warschau, met aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Morgen zijn ze in de industriestad Poznán, waar de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Polen centraal staan.

In het kielzog van het koningspaar reist een handelsdelegatie van 35 bedrijven en instellingen mee. Die delegatie staat onder leiding van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel.

De koning biedt morgen een culturele 'contraprestatie' aan, een traditie waar koningin Beatrix mee is begonnen. Anders dan voorheen is het geen avondvullend programma, maar een korte lunchvoorstelling met jonge talenten: de pianospelende broers Lucas en Arthur Jussen.

Sobibór

Het staatsbezoek startte vanochtend met een ontvangst door president Komorowski en zijn vrouw in het presidentieel paleis. Daarna is er een kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat en aansluitend een lunch in het Belvedèrepaleis. Dan volgt een ontmoeting met het Poolse parlement (Sejm) en een bezoek aan het Museum van de Opstand van Warschau.

De koning en koningin krijgen een presentatie te zien van de herinrichting van de gedenkplaats bij voormalig nazi-vernietigingskamp Sobibór, dat mede met financiële steun uit Nederland wordt gerealiseerd.

Liberation Route Europe

Koning Willem-Alexander en president Komorowski onthullen vanmiddag een 3D-landkaart met het Poolse deel van de Liberation Route Europe. Het van oorsprong Nederlandse initiatief toont de route die de bevrijders aflegden toen ze het Duitse leger terugdrongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Speciale aandacht is er voor het verhaal van de Poolse generaal Maczek, die 70 jaar geleden met de 1e Poolse Pantserdivisie Breda heeft bevrijd. Het koningspaar spreekt ook met Poolse veteranen die destijds hebben meegevochten.

De dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het paleis.

De NOS zendt vrijdag 27 juni een verslag uit van het staatsbezoek: NOS Koningspaar in Polen, 18.20 - 18.45 uur op Nederland 2 en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl