NOS NieuwsAangepast

Felipe wil moderner koningschap

In zijn eerste speech in het Spaanse parlement heeft de nieuwe Spaanse koning Felipe VI benadrukt dat hij tegemoet wil komen aan de eisen van het hedendaagse Spanje.

"Het staatshoofd moet niet alleen richting geven maar ook dienen. De kroon moet dichter bij de mensen komen, hun respect winnen en prestige behouden. Dat kan door zich integer, eerlijk en transparant te gedragen. Alleen zo krijgt autoriteit een morele grondslag. En vandaag meer dan ooit is is dat wat onze burgers van ons eisen."

Felipe benadrukte ook de eenheid van het land, dat volgens hem geen uniformiteit betekent.

Ouders geroemd

Felipe sprak ook zijn bewondering en dank uit voor zijn ouders, die het land bijna veertig jaar gediend hebben. Vooral toen hij zijn moeder dankte, koningin Sofia, kreeg hij bijval van de aanwezigen in de vorm van een langdurig applaus.

Sofia was aanwezig bij de plechtigheid in het parlement, evenals de vrouw en beide dochters van Felipe. Scheidend koning Juan Carlos was niet aanwezig. Hij had eerder laten weten dat hij de aandacht niet van zijn zoon wilde afleiden.

Troonswisseling

Officieel was Felipe al sinds middernacht koning, maar het overdragen van de sjerp van vader op zoon om half tien vanochtend, was het eerste moment dat de troonswisseling in Spanje ook zichtbaar werd.

De overdracht van de sjerp symboliseert dat Felipe VI het bevel over de strijdkrachten heeft overgenomen van zijn vader, Juan Carlos. De nieuwe koning werd met applaus begroet door de aanwezigen in het Zarzuela Paleis in Madrid.

Rustig

Daarna werd Felipe in een oude Rolls Royce naar het parlement gereden, omringd door een dozijn motoragenten.

Langs de route was het vrij rustig, meldt correspondent Jessica van Spengen. Dat kan komen door de corruptieschandalen van de laatste jaren, maar ook is de stad op veel plaatsten vanuit het oogpunt van veiligheid afgesloten.

Bij het parlement inspecteerde de koning de erewacht die daar klaarstond. De ruim 1.90 meter lange Felipe torende daarbij flink boven zijn troepen uit.

Lang applaus

Hand in hand met zijn vrouw Letitzia en gevolgd door hun dochters Leonor en Sofia ging Felipe vervolgens het parlement binnen voor het afleggen van de koninklijke eed en zijn eerste toespraak als koning. Hij werd door de politici en gasten met een applaus van ongeveer een minuut begroet.

In zijn toespraak bedankte de parlementsvoorzitter eerst koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia voor hun inspanningen voor Spanje. Daarna sprak de voorzitter de verwachting uit dat Spanje onder de nieuwe koning "een briljante periode van vooruitgang zal meemaken, waarin Spanje zijn uitdagingen zal overwinnen".

Eed

Felipe legde vervolgens de eed af en beloofde trouw aan zijn burgers en alle Spaanse gewesten. Daarmee was de inhuldiging een feit.

Na de ceremonie in het parlement reden Felipe en zijn vrouw in een open auto terug naar het Koninklijk Paleis . Onderweg werden ze toegejuicht, maar er was ook een demonstratie van ongeveer honderd mensen die leuzen tegen het Spaanse koningshuis riepen. "Leve de republiek", klonk het.

De politie arresteerde vijf mensen. De stoet kon ongehinderd doorrijden naar het paleis voor het slotakkoord van de dag; de balkonscène.

De inhuldiging is rechtsreeks te volgen op Nederland 1 van 09.45 tot 13.45 uur. De ceremonie is ook te volgen op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl