NOS NieuwsAangepast

El Rey begint met een vol bureau

Door redacteur Nanda Millenaar in Madrid

De taxichauffeur haalt z'n schouders op. "Werk vind ik belangrijk. Of Juan Carlos nou op de troon zit of Felipe of Leonor, het maakt me niets uit."

Hij klopt op zijn stuur: werk, daar gaat het om. Spanje en de Spaanse monarchie zitten in een crisis. De nieuwe Spaanse koning Felipe treft dan ook een bureau vol lastige dossiers.

Lange tijd kreeg de Spaanse koning Juan Carlos lof, omdat hij het land tamelijk soepel van dictatuur naar democratie had geloodst. Maar de laatste jaren komen er steeds meer schandalen naar buiten. Over jachtpartijen, corruptie en zelfverrijking.

Al die schandalen zorgen ervoor dat de populariteit van de monarchie op een dieptepunt is beland. De abdicatie was de afgelopen weken voor duizenden mensen reden om de straat op te gaan. Veel mensen willen helemaal geen nieuwe koning meer, maar terug naar een republiek. Felipe moet nu de harten van de Spanjaarden terugwinnen.

Eenheid

Het imago van de monarchie oppoetsen is niet het enige. Eenheid lijkt nu al het toverwoord voor Felipes toekomst. De regio Catalonië strijdt voor onafhankelijkheid. De Catalanen willen liever hun eigen staatshoofd. Die roep om onafhankelijkheid bedreigt de Spaanse eenheidsstaat.

Felipe komt dan ook op de troon met een duidelijke opdracht: hij moet de bemiddelaar zijn tussen de opstandige regio en de centrale regering in Madrid. Niet alleen voor de toekomst van het land, maar ook voor die van hemzelf. Door het land bijeen te houden, kan Felipe laten zien dat hij de troon waardig is.

Crisis

En dan is er nog die economische crisis. Terwijl de Spanjaarden worstelen, is er een familie die wel alles heeft en er niets voor hoeft te doen. Voor veel mensen is dat niet te verkroppen. Felipe zal moeten laten zien dat hij anders is dan zijn vader. Hij moet een voorbeeld zijn, sober en vrij van schandalen. Zodat de monarchie weer gaat leven in Spanje.

De inhuldiging van prins Felipe wordt live uitgezonden door de NOS op Nederland 1 van 09.45 tot 13.45 uur. De ceremonie is ook te volgen op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl