NOS NieuwsAangepast

Van Juan Carlos naar Felipe VI

Spanje krijgt vandaag een nieuwe koning, de 46-jarige Felipe VI. Hij volgt zijn 76-jarige vader Juan Carlos op, die 39 jaar op de troon zat. Het is de derde troonswisseling in Europa in ruim een jaar tijd. Nederland en België gingen Spanje voor.

De plechtigheid vindt plaats in de Spaanse hoofdstad Madrid. Juan Carlos draagt eerst het bevel van de strijdkrachten over aan zijn zoon. Daarna vertrekt de nieuwe koning met zijn echtgenote Letizia en dochters Leonor en Sofia naar het Huis van Afgevaardigden.

Juan Carlos gaat niet met het gezelschap mee. Hij blijft de titel koning gebruiken. Zijn vrouw Sofia blijft ook koningin.

Balkonscène

In het Huis van Afgevaardigden legt Felipe VI de eed af. Hij houdt er ook zijn eerste toespraak als koning. Na de ceremonie wordt een militair defilé gehouden. Daarna is er een rijtoer door de stad en een balkonscène bij het koninklijk paleis.

De beëdiging is een sobere gebeurtenis. Er zijn geen buitenlandse gasten uitgenodigd voor de ceremonie. Het dreigingsniveau voor terrorisme is wel verhoogd van vier (het laagste niveau) naar drie. Duizenden agenten zijn in de stad om alles in goede banen te leiden.

De inhuldiging van prins Felipe wordt live uitgezonden door de NOS op Nederland 1 van 09.45 tot 13.45 uur.De ceremonie is ook te volgen op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl