NOS NieuwsAangepast

Parlement Spanje voor troonswissel

Het Spaanse parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met de nieuwe wet die de opvolging van koning Juan Carlos regelt. Vorige week maakte de koning bekend dat hij afstand doet van de troon. Om de opvolging mogelijk te maken, was een nieuwe wet nodig, omdat Spanje tot nu toe geen abdicatieregeling kent.

Kroonprins Felipe wordt dan op 19 juni de nieuwe koning van Spanje. Hij zal de troon bestijgen als Felipe VI.

Republikeinen

Sinds de aankondiging van het aftreden van koning Juan Carlos waren er grote protesten in diverse steden in het land. Duizenden republikeinen gingen de straat op.

Gesteund door een aantal linkse partijen in het parlement eisten de republikeinen een referendum waarin burgers gevraagd wordt of er nog wel een nieuwe koning moet komen.

Voor de dictatuur van Francisco Franco was Spanje een republiek. Volgens de republikeinen is de monarchie een instituut dat door de dictator is neergezet.

Monarchie

In het debat over de wet zei premier Rajoy dat het nu niet gaat over de politieke structuur van Spanje. Hij verdedigde de koning en de monarchie. Volgens hem willen de Spanjaarden dat Spanje een monarchie blijft.

De Spaanse leider van de socialisten, Alfredo Pérez Rubalcaba, betoonde namens zijn partij trouw en respect aan de toekomstige koning, maar hoopt ook op ingrijpende hervormingen op sociaal en institutioneel gebied. Een aantal republikeinse sprekers gebruikte de zitting om hun afkeer van de monarchie te uiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl