NOS NieuwsAangepast

"Gespannen sfeer" bij feest Albert

De voormalige Belgische koning Albert heeft vandaag zijn tachtigste verjaardag gevierd met een openingsceremonie in een museum. Hoewel de koninklijke familie bijna geheel aanwezig was, wilde het maar niet echt gezellig worden op het feestje, melden Belgische media.

Albert opende een nieuw deel van de permanente tentoonstelling in het BELvue museum in Brussel, dat is gewijd aan de geschiedenis van het koninkrijk België. In de nieuwe opstelling wordt aandacht besteed aan het leven van Albert.

Zo zijn er een staatsieportret en een van zijn uniformen te zien en kunnen mensen foto's en filmfragmenten bekijken. Ook schonk de vertrokken koning een borstbeeld van zichzelf als kind.

Marsepeinen camera

Voorafgaand aan de opening werd de verjaardag van Albert, gisteren, door de familie gevierd. Omdat hij een fervent amateurfotograaf is, kreeg hij een taart met een levensechte marsepeinen camera erop en het opschrift Gelukkige Verjaardag.

Van de koninklijke familie ontbraken slechts twee leden. De hoogbejaarde koningin Fabiola, weduwe van Alberts broer Boudewijn, liet verstek gaan, evenals Alberts kleinzoon Joachim, die in Italië studeert. Wel had Alberts oudste kleinkind Amedeo ook zijn verloofde meegenomen.

Onrust

Dat bijna de gehele familie aanwezig was mag een wonder heten, na onrust van de afgelopen maanden. Eerst trok prinses Claire zich terug uit de publiciteit, daarna was koning Filip ontstemd over een brief van zijn moeder aan de pers en tenslotte schofferde Albert zijn opvolger door op eigen houtje uitgebreid met de media te spreken.

Gasten op het feestje vertelden in de Belgische media dat de spanning in de familie nog niet uit de lucht is. Voor zijn vader had Filip slechts een hand en enkele zinnen over en met zijn moeder wisselde hij naar verluidt geen woord.

De Franse zender RTL heeft het over een gespannen sfeer. De krant Het Nieuwsblad spreekt zelfs van een koude oorlog. "Zaterdag werd zelfs niet de schijn hoog gehouden dat de plooien waren gladgestreken."

'Overdreven interesse'

De krant schrijft verder: "Koning Filip liep achter zijn vader doorheen de tentoonstelling maar keek constant achterom alsof daar iemand hem had aangesproken. Zo vermeed hij contact met zijn vader. Kwam zijn vader dan toch een beetje zijn richting uit, dan keek koning Filip met overdreven interesse naar de objecten in de twee tentoonstellingskasten. Buiten een oude aktentas, een fototoestel en twee versleten vulpennen, ligt er eigenlijk weinig boeiends in die Albert-kasten. "

Het geduld van koning Filip zal volgende week nog verder op de proef worden gesteld, op maandag en dinsdag wordt namelijk het tweedelige interview van het oude koningspaar uitgezonden. De presentatoren hebben al beloofd dat het gesprek er "een serieuze primeur" bevat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl