NOS NieuwsAangepast

Spaans protest tegen de monarchie

In heel Spanje zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de monarchie. Aanleiding is de aankondiging van koning Juan Carlos dat hij aftreedt.

Republikeinen grijpen het moment aan om te pleiten voor afschaffing van de monarchie. Zij willen dat de bevolking zich in een referendum kan uitspreken over de vraag of de koning moet worden opgevolgd.

Tientallen steden

In Madrid waren tienduizenden mensen op de been. Ze hadden zich verzameld op het centrale Puerta del Sol-plein en droegen de vlag van de tweede republiek met zich mee. Ze riepen "het Spanje van morgen is een republiek".

Ook in Barcelona, Valencia en tientallen andere steden in het land is gedemonstreerd.

Steunbetuigingen

Op twee internetpagina's die het verzoek om een referendum ondersteunen, zijn in enkele uren tijd al meer dan 180.000 steunbetuigingen binnengekomen.

De Spaanse monarchie heeft de laatste jaren door een aantal schandalen fors aan populariteit ingeboet. Volgens correspondent Jessica van Spengen wordt de monarchie afgeschilderd als niet transparant en corrupt en er is weinig vertrouwen in de koning.

Zijn zoon Felipe, die hem moet opvolgen, is wel populair. "Hij is netjes en charmant, heeft een leuk gezin en aan hem kleven geen schandalen", aldus Van Spengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl