NOS NieuwsAangepast

Koning: tijd voor nieuwe generatie

De Spaanse koning Juan Carlos zegt dat het tijd is dat een nieuwe generatie het van hem overneemt. Daarom draagt hij het stokje over aan zijn zoon, prins Felipe.

Juan Carlos zei dat de economische crisis grote wonden heeft achtergelaten in Spanje. Maar die bieden volgens de koning de mogelijkheid om de balans op te maken en maken de weg vrij voor een betere toekomst.

Een nieuwe generatie moet de hoofdrol op zich nemen, zei Juan Carlos. "Net als mijn generatie dat deed in de moeilijke periode in onze geschiedenis." De koning verwees daarmee naar het begin van zijn koningschap, toen Spanje overging van een dictatuur naar een democratie.

Vertrouwen in Felipe

Juan Carlos heeft er vertrouwen in dat Felipe het land goed kan besturen. Zijn zoon is volwassen genoeg en goed in staat de taak te vervullen, zei hij.

Met de komst van Felipe begint een nieuwe periode van hoop, zei de koning. "Een jonge generatie met nieuwe energie moet de hervormingen doorvoeren die in de huidige situatie noodzakelijk zijn."

Troonswisseling

Vanmorgen maakte premier Rajoy bekend dat Juan Carlos aftreedt. De koning nam die beslissing al maanden geleden. Op 5 januari, toen hij 76 werd, vertelde hij Felipe dat hij troonsafstand gaat doen. Premier Rajoy werd eind maart van het besluit op de hoogte gebracht.

Het is nog niet duidelijk wanneer de troonswisseling plaatsvindt. Eerst moet de grondwet worden aangepast en moet het parlement akkoord gaan met de troonsbestijging van Felipe. Spaanse media verwachten dat dat vrij snel is afgehandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl