NOS NieuwsAangepast

Ophef over nazi-vergelijking Charles

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over uitspraken van prins Charles. In een gesprek met een vrijwilligster in een Canadees museum vergeleek hij Poetins acties in Oost-Europa met die van de nazi's.

De vrouw sprak met de Britse prins in een immigratiemuseum in Nova Scotia over haar familieverleden. Ze ontvluchtte in 1939 Polen met haar ouders en twee zussen. Andere familieleden van de vrouw hadden minder geluk, en kwamen in concentratiekampen terecht.

Met Charles sprak ze over hoe Hitler andere landen veroverde. De vrouw kan zich volgens de BBC de bewoordingen niet precies herinneren, maar de prins zei daarop iets als "dat lijkt op wat nu gebeurt in Rusland, op wat Poetin doet".

Oppositie

Leden van de Britse oppositie vinden dat Charles dit soort uitspraken beter niet kan doen. Volgens een parlementariër van Labour hoort de koning zich in een constitutionele monarchie niet uit te spreken over het buitenlandse beleid en diplomatie.

Het Britse koningshuis en de regering willen niet reageren omdat het een privégesprek was.

Clinton

In maart legde de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook een verband tussen Poetins buitenlandse politiek en Hitlers beleid. Later zei ze dat ze Poetin niet met Hitler had willen vergelijken. Ze wilde mensen alleen wat historisch perspectief bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl