NOS NieuwsAangepast

Máxima vraagt muziekinstrumenten

Koningin Máxima heeft op Radio 4 luisteraars opgeroepen om instrumenten die ze niet meer gebruiken te doneren voor muziekonderwijs voor kinderen. Daarmee geeft ze de aftrap voor de landelijke inzamelingsactie Klassiek Geeft.

Ze was vanochtend op basisschool 't Palet in Den Haag waar ze sprak met kinderen uit het Leerorkest, die spelen op instrumenten uit het landelijk instrumentendepot.

Met de campagne willen de initiatiefnemers instrumenten toegankelijker maken voor kinderen. Voor veel kinderen (en hun ouders) is een instrument onbetaalbaar. Met instrumenten uit het depot kunnen ze toch muziek maken.

Gitaar

In een interview met presentator Hans Smit vertelde ze dat ze zelf in haar jeugd gitaar speelde en dat met veel plezier deed. "Het plezier hebben van samen muziek maken is fantastisch", zei ze.

De campagne duurt bijna twee weken. Behalve instrumenten kunnen luisteraars ook geld doneren en bieden op veilingitems, zoals een concert van Janine Jansen of een huiskamerconcert van Tania Kross.

Het is de tweede keer dat Radio 4 muziekinstrumenten inzamelt. In 2011 kregen 1267 instrumenten op deze wijze een nieuwe bestemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl