NOS NieuwsAangepast

"Reclame prinsesjes op 't randje"

Hema zoekt de grens op van het portretrecht door een foto met leden van het koningshuis te verspreiden. In een reclamemail in aanloop naar Koningsdag verscheen een foto van drie meisjes in een zogeheten kinder-onesie. De meisjes houden maskers voor met de gezichten van de drie dochters van de koning.

De advertentie is rondgestuurd naar mensen die zijn aangemeld voor de nieuwsbrief.

Volgens een woordvoerder van Hema was de advertentie bedoeld als "ludieke actie, en was het niet de bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten".

Goedkeuring

De Hema heeft de advertentie op verzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verwijderd. De RVD bepaalt altijd pas achteraf of een advertentie met een portret van leden van het koningshuis de grens overschrijdt.

Volgens het merkenbureau Abcor mogen producten met een beeltenis van leden van het Koninklijk Huis niet commercieel gebruikt worden. "Het is een afweging die je maakt tussen informatieplicht en de persoonlijke omstandigheden. Bij een dergelijke advertentie zouden wij goedkeuring vragen van de RVD."

De Hema heeft vooraf geen toestemming gevraagd om de portretten te gebruiken. "We hadden niet verwacht dat er zoveel reacties op de advertentie zouden komen", aldus een woordvoerder. De winkel heeft de foto inmiddels uit de nieuwsbrief gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl