NOS NieuwsAangepast

De Rijp vervangt bekladde koning

Het bekladde mozaïek van koning Willem-Alexander in De Rijp moet worden vervangen. Een schoonmaakoperatie is vandaag vruchteloos gebleken.

Vanochtend werd ontdekt dat onbekenden het portret van de koning hadden besmeurd met een bruine verfachtige stof. Het mozaïek van betonnen straatstenen was speciaal gemaakt voor de komst van de koninklijke familie naar De Rijp op Koningsdag.

Stroperig

Een schoonmaakbedrijf deed vandaag tevergeefs zijn best om de stenen schoon te krijgen. De vandalen blijken carbolineum te hebben gebruikt, een stroperige vloeistof die volgens de gemeente diep in de stenen is getrokken.

Morgen wordt een laatste schoonmaakpoging gedaan, maar daarin hebben de betrokkenen eigenlijk geen vertrouwen. Mocht ook die poging stranden, dan zal het bedrijf dat de stenen destijds heeft geleverd, ze gaan vervangen.

Een gemeentewoordvoerder vindt het jammer dat het schoonmaken is mislukt, maar is blij dat de stenen snel kunnen worden vervangen. Het bedrijf heeft namelijk toegezegd dat dat vrijdag kan: een dag voor Koningsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl