Enquête: koning doet het goed

Acht op de tien Nederlanders vinden dat koning Willem-Alexander het in zijn eerste regeringsjaar goed heeft gedaan. Bijna de helft van de ondervraagden pleit er wel voor dat de koning financieel een stapje terugdoet, uit solidariteit met burgers die er in inkomen op achteruit zijn gegaan.

Dat blijkt uit een enquête van TNS-NIPO in opdracht van het EO-programma Blauw Bloed.

Eigen mening

Een ruime meerderheid vindt dat de koning best een standpunt mag innemen over actuele kwesties. Maar hij moet dan wel rekening houden met allerlei gevoeligheden. Zo kan hij in de Marokkanendiscussie beter zijn mond houden, vinden de meeste geënquêteerden. Een meerderheid vindt verder dat de koning als modern staatshoofd meer moet opkomen voor mensenrechten.

Benaderbaar

In de enquête staan nog meer wetenswaardigheden over de monarchie. Zo waarderen mensen het enthousiasme van Willem-Alexander en Máxima bij grote sportevenementen. Verder noemen ze Willem-Alexander "meer benaderbaar" dan zijn moeder Beatrix toen zij koningin was.

Koningsdag mag vanaf volgend jaar wel in een moderner jasje worden gestoken, en de stelling dat er in de monarchie ruimte moet blijven voor het christelijke geloof wordt ook door een ruime meerderheid onderschreven.

Voor het TNO-NIPO-onderzoek zijn 1037 mensen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl