NOS NieuwsAangepast

Het Koninkrijk: seks, macht, geweld

Vanavond wordt de vierde aflevering van de tv-serie Het Koninkrijk uitgezonden. De serie trekt in vijf afleveringen de sporen na van 200 jaar koninkrijk. "Waar de aflevering over gaat? Seks, macht en geweld", zegt regisseur Arjan Nieuwenhuizen.

In 1849 overlijdt koning Willem II. Zijn zoon zit op dat moment nietsvermoedend in Engeland bij zijn minnares. Willem III weet dus ook nog niet dat hij op dat moment koning is geworden.

Tegenzin

Omdat Nederland in die periode de macht van de koning inperkt, gaat Willem III het koningschap met tegenzin aan. Hij maakt veel ruzie met zijn ministers. "Willem III was een rare koning. Hij had een huis in Zwitserland waar hij naakt rondliep. Het was een driftige man die, als hij kwaad was, de hele inboedel kort en klein sloeg", zegt Nieuwenhuizen.

De vierde aflevering heet Op een haar na. De populariteit van het koningshuis is aan het eind van het koningschap van Willem III op een dieptepunt beland. Er is geen erfopvolging, want de kinderen en vrouw van de koning zijn al overleden. De koning weet op het nippertje de monarchie te redden.

Andere Willems

In eerdere afleveringen was te zien hoe koning Willem I, na een ballingschap van achttien jaar, de touwtjes in handen nam. Het koningschap ging gepaard met een moeizame relatie met zijn zoon Willem II, die meevocht tegen Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo. Vorige week ging de aflevering over België dat zich niet zonder slag of stoot van Nederland losmaakte.

Vanavond: de vierde aflevering van Het Koninkrijk, van 21.05 tot 21.55 uur op Nederland 2 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl