NOS NieuwsAangepast

William en Kate door naar Australië

Op hun rondreis Down Under zijn de Britse prins William en zijn gezin aangekomen in Australië. Hun vlucht uit Nieuw-Zeeland landde op het vliegveld van Sydney. Later werden ze officieel ontvangen bij het beroemde Opera House in de stad.

De ontvangst van het prinselijk paar werd enigszins ontsierd door het aftreden van de premier van de staat New South Wales. Hij had vandaag bij het welkom aanwezig moeten zijn, maar legde zijn functie neer omdat hij enkele jaren terug een fles wijn van 2000 euro niet had opgegeven als gift.

Bilby

In een toespraak bij hun ontvangst zei William dat zijn oma, koningin Elizabeth, "een aanstekelijke liefde" voor Australië heeft. Ook zijn moeder Diana zou het land in haar hart hebben gesloten.

Verder speculeerde William dat het eerste woordje van zijn zoon George misschien wel 'bilby' gaat worden. De naam van het nachtdier is volgens hem "makkelijker uit te spreken dan koala".

William, zijn vrouw Kate en hun zoon George reizen de komende negen dagen door Australië. Ze bezoeken onder meer een dierentuin, een vliegbasis en Uluru, in het Westen beter bekend als Ayers Rock. Bovendien hebben ze een ontmoeting met premier Abbott.

'Republican slayer'

Het bezoek van de troonopvolger doet de steun voor de monarchie in Australië goed. Uit een peiling die vlak voor aankomst is gepubliceerd, blijkt dat de steun voor een Australische republiek nog nooit zo klein was. Baby George werd bij een ochtendshow zelfs al een 'Republican slayer' genoemd.

Slechts 42 procent van de Australiërs wil af van het koningshuis. Dat is het laagste percentage sinds de peilingen ruim 30 jaar geleden begonnen. 51 procent wil alles zo houden als het is. Opvallend is de steun onder jongeren, waarvan 60 procent tegen een republiek is.

Australië hield in 1999 een referendum over de vraag of de Britse koningin nog wel het staatshoofd moest blijven. Hoewel volgens peilingen toen 58 procent van de mensen voor invoering van een republiek was, werd dat in het referendum toch afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl