NOS NieuwsAangepast

Koning tussen het zeewier

Koning Willem-Alexander is vandaag op de boot naar Texel gestapt voor de opening van het zeewiercentrum van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het instituut gebruikt de Noordzee als inspiratiebron voor een duurzame ontwikkeling: de zeewierindustrie.

Er zijn geen tractoren, bestrijdingsmiddelen of grote stroken landbouwgrond nodig. Zeewier groeit helemaal vanzelf door de aanwezige voedingsstoffen in de zee. Een makkelijk te kweken plantje dat gebruikt kan worden voor tal van duurzame productieprocessen, en ook voor de voedselindustrie.

Groen

Het NIOZ, waar de koning vandaag een kijkje nam, doet onderzoek naar de zeewierteelt in de Noordzee. Het biologische materiaal van zeewier wordt uit levende organismen gehaald. Hierdoor kan het glibberige groene zeeplantje belangrijk zijn voor de productie van voedsel, chemicaliën en brandstof. Een heel groene productie dus.

Willem-Alexander bezocht ook het onderzoeksschip Pelagia van het NIOZ. Het schip is actief op zowel de Noordzee als in diverse oceanen voor onder meer diepzeeonderzoek en onderzoek naar de effecten van klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl