NOS NieuwsAangepast

Koningspaar actief in eerste jaar

Koning Willem-Alexander is in het eerste jaar van zijn koningschap veel op pad geweest. Dat geldt ook voor koningin Máxima. Dat blijkt uit een inventarisatie van de openbare agenda's van het nieuwe koningspaar over de periode mei 2013-april 2014.

De nieuwe koning had sinds zijn aantreden op 30 april vorig jaar tot nu toe zo'n zestig officiële publieke optredens. Samen met zijn vrouw had hij er nog 33 en samen met andere Oranjes nog eens dertien. In totaal dus 106 in twaalf maanden.

Buitenland

Naast het gezamenlijk optreden met haar man en andere leden van de koninklijke familie bezocht koningin Máxima in haar eentje ook bijna zestig evenementen in binnen- en buitenland.

Wat daarbij opvalt is dat Máxima veel vaker en langer in het buitenland was (43 dagen) dan de koning (25 dagen). Dat hangt samen met haar VN-functie. Ze zet zich in voor het wereldwijd vergroten van toegang tot financiële diensten voor de allerarmsten.

Oranje Fonds

Opmerkelijk is het relatief grote aantal (22) aan het Oranje Fonds gerelateerde publieke optredens van de koning en koningin. Zij zijn beschermpaar van het Oranje Fonds, dat ze bij hun huwelijk als geschenk van het Nederlandse volk kregen.

Prinses Beatrix heeft in de voorbije maanden ook nog vijftig keer representatieve taken verricht. November vorig jaar was voor haar met twaalf publieke optredens een topmaand. De laatste maanden treedt ze minder in de openbaarheid.

Ziehier een weblog over het actieve koningspaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl