NOS NieuwsAangepast

Het Koninkrijk: Vaders wil is wet

Vanavond is de tweede aflevering van de televisieserie Het koninkrijk. De vijf afleveringen trekken de sporen na van 200 jaar koninkrijk. Vorige week was te zien hoe de erfprins van Oranje, na een ballingschap van achttien jaar, voet aan wal zette op Nederlandse bodem. Vanaf dat moment, op 30 november 1813, pakt Willem I de macht als koning.

Vanavond gaat het verhaal over Willem I verder. De aflevering draait om het conflict tussen vader en zoon. Willem I voelt zich op de troon de koning te rijk. Hij heeft grote plannen met Nederland en neemt de touwtjes volledig in handen. Alles moet zoals Willem I het heeft bedacht. Niet alleen wat betreft Nederland: hij zet ook het privéleven van zijn zoon Willem II naar zijn hand. Vaders wil is wet.

Koning geen held

De koning voelt zichzelf een machtig man. Toch gaat alle lof in die tijd niet naar hem, maar naar zijn zoon. Het volk haalt zijn zoon Willem II als een held binnen na de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815. Mede dankzij hem was Napoleon definitief verslagen. Een flinke domper voor de ijdele koning, die moet toezien hoe het volk zijn zoon toejuicht.

Eelco Bosch van Rosenthal reist in deze aflevering door het land om er achter de komen hoe Nederland er in de tijd van Willem I uitzag. Hij ziet wat voor plannen de koning had om de armoede in Nederland te bestrijden.

Een vechtende Waldemar

Waldemar Torenstra kruipt in de huid van de jonge Willem II. Hij krijgt zelfs de kans om De slag bij Waterloo na te spelen en vecht tegen Napoleon. Waldemar ontdekt ook dat er wel een heel bijzonder object bewaard is gebleven dat aan de heldendaad van Willem II herinnert.

Vanavond: de tweede aflevering van Het Koninkrijk, van 21.05 tot 21.55 uur op Nederland 2 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl