Koningsdag: oude en nieuwe stijl

Koningsdag 2014 neemt een voorschot op de Koningsdag nieuwe stijl die volgend jaar moet ingaan. De ontvangst in Graft-De Rijp is traditioneel. Amstelveen wil juist een moderne koers inslaan. Die richt zich op de "nieuwe generatie op de troon", zei waarnemend burgemeester Fred de Graaf bij de presentatie van het programma.

De twee Noord-Hollandse gemeenten dachten begin vorig jaar dat zij op 30 april koningin Beatrix zouden ontvangen. Die plannen werden doorkruist door de abdicatie van Beatrix en de troonsbestijging van Willem-Alexander.

Om het goed te maken, mogen de gemeenten dit jaar de nieuwe vorst en vorstin ontvangen. Voor Graft-De Rijp is dit extra bijzonder omdat de gemeente per 1 januari fuseert met de gemeenten Schermer en Alkmaar. Amstelveen viert juist dit jaar het vijftigjarige bestaan als gemeente.

Graft-De Rijp

Koning Willem-Alexander is op zondag 27 april jarig. Daarom wordt Koningsdag al op zaterdag 26 april gevierd.

Het koningspaar, prinses Beatrix en andere leden van de koninklijke familie komen dan om 10.00 uur aan in Graft-De Rijp. Daar wacht hun een kleine vaartocht, gevolgd door een wandeling door het historische dorpje met traditionele tussenstops met sportactiviteiten, oude ambachten, een wagenspel en andere historisch getinte taferelen. Het bezoek wordt afgesloten met een toast.

Burgemeester Oosterop noemt het bezoek "een fantastisch afscheidscadeau voor de gemeente" en een unieke kans om het historische dorp onder de aandacht te brengen. Zij verwacht dat de tv-beelden extra toeristen zullen opleveren.

Amstelveen

Burgemeester de Graaf van Amstelveen zei dat zijn gemeente nu al in de ban is van het koninklijk bezoek. In het ziekenhuis krijgen kinderen met botbreuken al een paar weken oranje gips aangelegd en de fonteinen spuiten oranje water.

De koninklijke gasten worden vanaf 12.00 uur aan de hand van drie thema's door de gemeente geleid. Die thema's zijn groen, sport en cultuur. Bij de ontvangst is een grote rol weggelegd voor de jeugd, en ook voor de internationale gemeenschap, die in Amstelveen vijftien procent van de bevolking beslaat.

Aan het eind van de dag wordt een kunstwerk onthuld, dat onder leiding van twee kunstenaars door scholieren wordt gemaakt.

Anders

Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, zei vorige maand in het tv-programma Blauw Bloed dat het de laatste keer is dat een groot deel van de koninklijke familie de viering van Koningsdag bijwoont.

Eerder was al bekendgemaakt dat de drie dochters van de koning en koningin niet naar Graft-De Rijp en Amstelveen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl