NOS NieuwsAangepast

Duitsers eren koningin Máxima

Koningin Máxima heeft in Baden-Baden tijdens een groot gala de Duitse Mediaprijs in ontvangst genomen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar werk voor de Verenigde Naties. Koning Willem-Alexander vergezelde Máxima bij de uitreiking, waarbij zo'n 300 genodigden aanwezig waren.

"Met een mengeling van authentieke betrokkenheid, overtuigende kennis van zaken en persoonlijke uitstraling heeft koningin Máxima niet alleen de harten van de Nederlanders voor zich gewonnen, maar zet ze de buitengewone aandacht die ze van de media krijgt ook in voor een sleutelthema in de wereldpolitiek", aldus het rapport van de jury, die bestaat uit hoofdredacteuren van belangrijke Duitse media.

Hardnekkigheid

Journaliste Daniela Schadt, de partner van de Duitse bondspresident Gauck, hield een toespraak, waarin ze koningin Máxima prees om haar "hartelijke hardnekkigheid" waarmee ze mensen financiële onafhankelijkheid probeert bij te brengen.

Máxima zet zich al jaren in om financiële dienstverlening in ontwikkelingslanden voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken, van bank- en spaarrekeningen tot verzekeringen, leningen en pensioenen. Sinds 2009 adviseert ze VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon op dit terrein.

In haar dankwoord, in het Engels, zei Máxima dat ze de prijs wil delen "met vele dappere mensen in de wereld die hard werken om nieuwe mogelijkheden te scheppen voor hun families, gemeenschappen en landen".

Nelson Mandela

De Duitse Mediaprijs wordt sinds 1992 jaarlijks toegekend aan een prominente persoonlijkheid in de media. Máxima treedt in de voetsporen van grote namen als Nelson Mandela, Bill Clinton, de Dalai Lama, U2-zanger Bono en acteur George Clooney, die de prijs eerder kregen. Ook koningin Rania van Jordanië en koningin Silvia van Zweden ontvingen de prijs.

Bij de Mediaprijs hoort een handbeschilderd beeld van keramiek van de Zwitserse kunstenaar Roland Junker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl