NOS NieuwsAangepast

Koning opent Rotterdam Centraal

In Rotterdam heeft koning Willem-Alexander het nieuwe centraal station geopend. Hij deed dat door zijn hand op een computerscherm te leggen met een afbeelding van het station.

Burgemeester Aboutaleb sprak van een mooie dag en stelde vast dat Rotterdam tot grote dingen in staat is. In de traditie van de animositeit tussen Rotterdam en Amsterdam gaf hij de hoofdstad met een verwijzing naar de Noord/Zuidlijn een kleine sneer: "Dit project is wél gerealiseerd binnen de planning en binnen het budget." Aboutaleb prees het geduld van de Rotterdammers. "Rotterdammers hebben nu eenmaal een zwak voor bouwputten."

Voorbeeld

Staatssecretaris Mansveld noemde het station een voorbeeld voor het hele land.

Bij de opening waren optredens van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst, hogeschool voor de kunsten Codarts en kunstorganisatie Mothership.

Na de opening in de stationshal nam koning Willem-Alexander een kijkje in de rest van het station. "Het is prachtig om te zien", zei hij met opgestoken duimen tegen RTV Rijnmond.

Fyra

De verbouwing van het station duurde zo'n tien jaar en heeft meer dan 600 miljoen euro gekost. Een van de redenen om het station te vernieuwen was de komst van de hogesnelheidstrein Fyra. De Fyra werd in 2013 vanwege problemen uit de dienstregeling gehaald. Het nieuwe station kwam er wél en kreeg naar goed Rotterdams gebruik al snel een bijnaam: in de volksmond wordt het de Haaienbek en Station Kapsalon genoemd.

Het station biedt meer ruimte, meer winkels, en veel technologische innovaties. Blikvanger is de grote kap, die als een punt richting de stad wijst. Op de nieuwe gevel staan nog de letters van het oude station.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl