NOS NieuwsAangepast

Kritiek op ivoorplannen William

In Groot-Brittannië wordt verbaasd gereageerd op plannen van prins William om al het ivoor uit de koninklijke paleizen te vernietigen. Kunstkenners en natuurbeschermers zien niets in het plan.

Natuurbeschermer Jane Goodall zei afgelopen weekend in de krant The Independent dat William het liefst al het koninklijk ivoor vernietigd zou zien. Kroonprins Charles zou volgens de Britse media zelfs al begonnen zijn met het opbergen van alle ivoren producten uit zijn paleizen.

De plannen passen in de hernieuwde pogingen van de prinsen om de handel in bedreigde diersoorten tegen te gaan. Vorige week namen William en Charles een boodschap op om stropen tegen te gaan.

Markt overspoelen

In de Britse pers noemen kunsthistorici het plan ridicuul. Onder de 1200 ivoren voorwerpen zitten veel kunstschatten, zoals kostbaar meubilair en snijwerk. Vaak gaat het om cadeaus die de Britse vorsten in het verleden kregen van andere hoogwaardigheidsbekleders.

Ook natuurbeschermers zien geen heil in het plan, omdat het de ivoorhandel juist in de kaart speelt. Hoe schaarser het ivoor, hoe meer het oplevert voor de stropers.

Een expert oppert dat William het ivoor dan beter kan verkopen in Azië. Zo wordt het aanbod vergroot en zakt de prijs. De opbrengst zou dan gebruikt kunnen worden voor natuurbescherming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl