NOS NieuwsAangepast

Spaanse prinses Cristina verhoord

Door onze correspondent Jessica van Spengen

De Spaanse prinses Cristina is voor de rechter verschenen op Mallorca. Ze werd achter gesloten deuren verhoord in het onderzoek naar de corruptiezaak tegen haar man, Iñaki Urdangarin. Het was voor het eerst dat een lid van het Spaanse koninklijk huis plaatsnam in het beklaagdenbankje. De prinses wordt verdacht van belastingfraude en het witwassen van geld via een bedrijf dat ze samen met haar man bezit.

Urdangarin wordt verdacht van fraude met publiek geld. Samen met zijn zakenpartner Diego Torres zou hij via een stichting die onder meer sportevenementen organiseert, miljoenen euro's aan publiek geld hebben binnengehaald. Via het bedrijf Aizoon zouden ze het geld hebben willen witwassen.

Teruggefloten

Cristina is mede-eigenaar van Aizoon. Volgens de onderzoeksrechter moet zij hebben geweten dat het geld op een oneerlijke manier werd verdiend. De prinses zegt van niets te weten.

Vorig jaar probeerde de onderzoeksrechter Cristina ook al op het matje te roepen, maar werd toen teruggefloten door de openbaar aanklager. Die vond dat er te weinig bewijs was om de prinses aan te merken als verdachte. De onderzoeksrechter kwam een paar weken geleden met een meer dan 200 pagina's tellend dossier met bewijs dat hij had verzameld.

Media-aandacht

De jongste dochter van koning Juan Carlos verbleef de afgelopen dagen samen met haar man in Barcelona. Samen met een team van advocaten bereidde ze zich voor.

Er is behoorlijk wat media-aandacht, uit zowel binnen- als buitenland. De Spaanse politie heeft honderden extra mensen ingezet om de rust te bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl