Drie vrouwen maken staatsieportret
Drie kunstenaars zijn uitgekozen om een staatsieportret van koning Willem-Alexander te maken: Femmy Otten, Rineke Dijkstra en Iris van Dongen.
Het Mondriaan Fonds heeft hun namen vanmiddag bekendgemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam. De drie zijn geselecteerd uit twaalf kunstenaars die een schetsontwerp van hun staatsieportret mochten inleveren.
Realistisch
Femmy Otten (32) won in 2013 de Volkskrant Beeldend Kunstprijs met haar zinnelijk en ambachtelijk werk. De jury roemde toen haar realistische werk "dat niet alleen lieflijk, maar tegelijkertijd ook genant en vlijmscherp is".
Otten exposeerde in binnen- en buitenland, waaronder het Van Abbemuseum in Eindhoven. In haar werk komt haar grote liefde naar voren voor Etruskische, Griekse en vroeg-Italiaanse kunst.
Indringende foto
Fotografe Rineke Dijkstra (54) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en haar serie van strandportretten van tieners en jongvolwassenen maakte haar midden jaren '90 internationaal bekend.
Ook maakte ze indringende foto's van net bevallen moeders met hun baby en stierenvechters net na hun strijd. In 2013 maakte ze al een portretfoto van Willem-Alexander en fotografeerde ze de koning en zijn gezin in villa Eikenhorst.
Mysterieus
Iris van Dongen (38) is vooral bekend door haar tekeningen van mysterieuze vrouwen. Ze refereren soms aan historische voorbeelden en zitten vol met symboliek. Dood, slaap en de nacht zijn veelvoorkomende thema's in haar werk. Van Dongen woont en werkt in Rotterdam en Berlijn.
De staatsieportretten zijn naar verwachting in het voorjaar klaar. Ministeries, provincies, gemeenten en andere belangstellenden kunnen ze dan bestellen.
Herkenbaar
Het Mondriaan Fonds kreeg afgelopen september de opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW om de totstandkoming van de drie staatsieportretten te begeleiden.
De twaalf kandidaten waren in november geselecteerd door een comité van experts, dat kon kiezen uit kunstenaars die door scouts waren aangedragen. Het comité bestond uit Taco Dibbets (directeur Collecties Rijksmuseum), Wilma Süto (curator Stedelijk Museum Schiedam), Luc Tuymans (beeldend kunstenaar) en voorzitter Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds.
Bij de selectie is gelet op de kwaliteit van het oeuvre en de verwachting dat zij een herkenbaar, monumentaal en representatief werk kunnen maken dat tegelijkertijd zal verrassen. De kunstenaars hadden zes weken de tijd om eraan te werken. Alle twaalf ontwerpen zijn vanaf morgen te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.