NOS NieuwsAangepast

Kritiek hoofdredacteuren op RVD

De hoofdredacteuren van de Nederlandse media vinden dat de Rijksvoorlichtingsdienst de belangen van de vrije pers heeft geschaad. Het Genootschap van Hoofdredacteuren schrijft dat in een kritische brief aan de RVD (.pdf).

Vooral het beleid van de RVD rond de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander is slecht gevallen bij de pers. De RVD liet geen journalisten binnen op het Paleis op de Dam en maakte zelf opnamen van de bijeenkomst en zette die op YouTube.

Informele sfeer

Het Genootschap schrijft alle begrip te hebben voor de behoefte van de koninklijke familie om een informele receptie te houden. Maar daar had de pers in onderling overleg met de RVD toch gewoon zijn werk kunnen doen, aldus de hoofdredacteuren.

Ook tijdens het koninklijk bezoek aan het Caribisch gebied ontstond discussie over de keuze van de RVD om journalisten te willen selecteren voor een gesprek met de koning. Uiteindelijk waren toch alle journalisten welkom bij de ontmoeting.

Transparantie

Het Genootschap vindt de aanpak van de RVD "niet passen in een open democratische samenleving". Transparantie en vrijheid voor de pers noemen de hoofdredacteuren "van onschatbare waarde". "Hierin past geen persbeleid waarin de staat zelf selecteert en beelden distribueert."

De RVD zegt de brief te bestuderen en komt na het weekend met een uitgebreide reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl