NOS NieuwsAangepast

Landmacht viert 200 jaar

Met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander in Den Haag start de Koninklijke Landmacht vandaag de viering van het 200-jarig jubileum. De NOS doet hiervan rechtstreeks verslag op Nederland 1 vanaf 13.45 uur.

De vaandelgroet aan de vorst is een ceremonieel eerbetoon dat de verbondenheid tussen het koningshuis en de diverse regimenten van de landmacht symboliseert. De ceremonie is vergelijkbaar met de Britse parade Trooping The Colour, die jaarlijks in Londen plaatsvindt ter ere van koningin Elizabeth.

Uniek

In Nederland is een vaandelgroet een vrij unieke gebeurtenis, die gepaard gaat met veel militair ceremonieel en uiterlijk vertoon. De laatste vaandelgroet aan een Nederlands staatshoofd was op 31 mei 1980, als eerbetoon aan de afgetreden koningin Juliana. Die ceremonie vond toen plaats in besloten kring op Paleis Soestdijk.

De vaandelgroet aan koning Willem-Alexander wordt bijgewoond door 200 genodigde burgers. Ook aanwezig zijn minister Hennis-Plasschaert van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, en dragers van de Militaire Willemsorde, de hoogste Ridderorde in Nederland.

Defilé

De koning gaat rond 14.00 uur per koets van Paleis Noordeinde naar Plein 1813 en wordt begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en een militaire escorte.

Bij de vaandelgroet en het aansluitend defilé zijn 1500 militairen betrokken, van wie bijna 1000 in ceremonieel tenue. Dat zijn er aanzienlijk meer dan bij Prinsjesdag, waaraan zo'n 600 militairen deelnemen.

Na afloop ontvangt de koning het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht.

Koning Willem I

De Koninklijke Landmacht grijpt het jubileum aan om het maatschappelijk bewustzijn over de organisatie te vergroten. Zo zijn er het komende jaar diverse activiteiten in het land gepland, met als doel burgers te laten zien wat de landmacht doet bij vredesmissies, dreigingen, crises en rampen.

Het eerste voorproefje op het jubileum was op 30 november, bij de start van de viering van 200 jaar Koninkrijk. De landmacht leverde een bijdrage aan de nagespeelde landing op het strand van Scheveningen van prins Willem Frederik, de latere koning Willem I. Hij was degene die kort na de Franse overheersing een landmacht op de been kreeg en deze officieel oprichtte met zijn handtekening op 9 januari 1814.

Schouwspel

De landmacht zal in 2014 en 2015 ook andere festiviteiten ter ere van 200 jaar Koninkrijk ondersteunen.

Prinses Beatrix woont vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een muzikaal schouwspel bij rond het landmachtjubileum. Met muziek, zang en verhalen wordt de geschiedenis van 200 jaar Nederlandse landmacht verteld.

NOS 200 jaar Koninklijke Landmacht, 13.45 - 14.45 uur op Nederland 1 en Journaal 24. Presentatie: Astrid Kersseboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl