NOS NieuwsAangepast

Carl Gustav niet naar Noors feest

Tussen Noorwegen en Zweden zijn strubbelingen ontstaan, naar aanleiding van de viering van de Noorse Dag van de Grondwet. De Zweedse koning Carl Gustav weigert om de viering in het buurland bij te wonen. "Het is geen gebruik dat de koning de nationale feestdag van een ander land bijwoont. Hij is aanwezig op de Zweedse nationale feestdag", luidt de korte verklaring van het koninklijk paleis in Stockholm.

Onafhankelijk

Noorwegen viert op 17 mei dat de grondwet tweehonderd jaar bestaat. Het land hoorde eerst bij Denemarken en maakte later deel uit van Zweden, al was dat niet altijd van harte. In 1814 kregen de Noren meer autonomie en een eigen grondwet. Pas in 1905 werd Noorwegen onafhankelijk.

Margrethe

Het Noorse parlement heeft een groot aantal uitnodigingen verstuurd. Koningin Margrethe van Denemarken komt wel. Maar koning Carl Gustav en koningin Silvia weigeren. Bij de Noren is dat slecht gevallen. In de pers wordt gesuggereerd dat Carl Gustav misschien alsnog komt als hij persoonlijk wordt uitgenodigd door de Noorse koning Harald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl