NOS NieuwsAangepast

Koning Filip trots op zijn volk

In zijn eerste kersttoespraak heeft koning Filip de Belgen bedankt voor de manier waarop ze hem hebben verwelkomd als hun vorst. "Uw enthousiasme en uw vertrouwen hebben me oprecht ontroerd", zei hij.

De nieuwe koning is trots op de prestaties van zijn volk. Hij noemde de Nobelprijs voor natuurkunde die François Englert deelde met Peter Higgs en de WK-deelname van de Rode Duivels. Ook prees hij de bezuinigingen die de regering heeft doorgevoerd.

Dialoog

Filip sprak een paar keer de hoop uit dat er meer wordt gepraat tussen Vlamingen en Franstaligen. "Mandela heeft ons getoond dat dialoog en verzoening de wereld kunnen veranderen. Laten wij ook in onszelf die kracht vinden."

Ook hamerde de koning op het belang van goed onderwijs, "om ieders kwaliteiten tot ontplooiing te laten komen". Filip: "Onderwijs en opleiding ontwikkelen het kritisch denken en stimuleren het samenwerken van mannen en vrouwen die zich zo kunnen engageren en hun verantwoordelijkheid opnemen."

Voor het eerst was er niet alleen een Nederlands- en een Franstalige toespraak; Filip had er ook een opgenomen in het Duits. Duitstaligen vormen een kleine minderheid in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl